A bűbájos lakat
A bűbájos lakat
2020.07.18. Saturday 17:00

November 30-án a Bóbitában!

2019.11.30 10:00

10.00 NINCS ELŐADÁS!

16.00 Vitéz László (Pályi János vendégelőadása)

17.00 Bábkészítő foglalkozás

 

                                         

 

VITÉZ LÁSZLÓ ÉS AZ ELÁTKOZOTT MALOM
(Pályi János vendégjátéka 4 éven felülieknek)

 

Rendezte: Kovács Ildikó
Tervezte: Majoros Gyula
Játssza: Pályi János

 

Szükségünk van olyan szerethető példaképekre, akik legalább képzeletünkben vagy akár a bábszínházban jól elagyabugyálják azt, aki rosszat tesz velünk s a világgal.
Ez a valaki most itt van s nemes egyszerűséggel csak Vitéz Lászlónak hívják!
A hagyományos vásári bábjátékban a piros sapkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát a halált is. Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték ez, melyet vásári mutatványok előznek meg.

 

Az előadás helyszíne: Kós Lajos terem
Az előadás időtartama: 50 perc


 

BÁBKÉSZÍTŐ FOGLALKOZÁSOK

  

Mit adhat egy bábelőadás?
Közös élményt gyerekeknek, szülőnek, nagyszülőnek és gyermeklelkű felnőttnek egyaránt. Nézőként együtt látunk megelevenedni egy történetet, amiről hazafelé menet vagy lefekvés előtt beszélgethetünk, amit tovább költhetünk, vagy aminek a mélyére áshatunk. Találkozunk olyan ötletekkel, amin elkerekedik a szemünk: „Hát ezt is meg lehet csinálni?!”. Fejünkben marad egy dal, amit délután séta közben vagy este dúdolhatunk, énekelhetünk. 

Mit kínál egy bábkészítő foglalkozás?
Valami hasonlót, már ami felnőttek és gyerekek közös bábos élményeit illeti. A közös tanulásnak, új dolgok felfedezésének, valamint a játékos alkotókedv megélésének lehetőségét. A foglalkozás végén megszületik egy báb, amit ha a kezünkbe veszünk, életre kel, és otthon, a játszótéren, esetleg az iskolában vagy az óvodában már a saját mesénk, történetünk hőse lehet.
Ezeken a foglalkozásokon a gyerekek többféle készsége fejleszthető: miközben új formák, technikák, illetve eszközök használatát mutatjuk, tanítjuk nekik, hagyjuk őket is kibontakozni, próbálkozni. Ehhez oda kell hajolni hozzájuk, le kell ülni melléjük és velük közösen felépíteni a bábot, úgy, hogy az ő kis kezük munkája is benne legyen. Különösen igaz ez a hétvégi alkalmakra. Nálunk olyan alkotásokat is lehet készíteni, amelyek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kínálnak kihívásokat, és ha ezt valóban együtt teszik a család tagjai, akkor máris elérkeztek, elérkeztünk a közös élmény öröméhez…