Dödölle (csecsemőszínházi előadás)
Dödölle (csecsemőszínházi előadás)
2020.10.03. Saturday 10:00

Február 1-én a Bóbitában!

2020.02.01 10:00

10.00 Ki lakik az asztal alatt? (csecsemőszínházi előadás)

16.00 A lilahajú tündér

17.00 Bábkészítő foglalkozás

 

                                               

 

KI LAKIK AZ ASZTAL ALATT?

(3 éves kor alatt)

 

Dramaturg, rendező: Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas)
Tervező: Bódiné Kövecses Anna, Nagy Kovács Géza
Zeneszerző: Rab Viki
Játsszák: Balog Zita Mária, Arató Máté


Asztal alá beköltözni, ott házikót építeni, oda vendégeket hívni, finomságot sütni, főzni, asztal alatti barlangban a kincseket megtalálni, csak a kicsik kiváltsága. És mi, túl okos felnőttek, mi, az asztalon könyöklők, csak irigyen nézzük őket, mert nem férünk az asztal alá. Meg nem fér bele a fejünkbe, hogy az asztal alattiak népe nem átall székre pattanni, székparipán elvágtatni, csillagokig meg sem állni.

A Bóbita Bábszínház legújabb babaszínházi bemutatója az asztal alá invitálja a legkisebbeket és szüleiket egy közös játékra, melyet akár otthon is folytathatnak a nézők, hisz nem szükséges hozzá egyéb, mint egy asztal, egy-két szék (tovább is van, mondjam még?) meg egy csipet fantázia.

 

Az előadás helyszíne: kamaraterem
Az előadás időtartama: 20-25 perc + 20-25 perc közös játék a résztvevőkkel


Az előadás az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával jött létre.


 

                                          

 

 

A LILAHAJÚ TÜNDÉR

(bábelőadás 4 éves kor felett)

 

Írta: Papp Melinda
Báb- és díszlettervező: Csuzda Kitti
Zeneszerző: Csernák Zoltán Samu
Rendezte: Halasi Dániel
Játsszák: Balog Zita Mária, Illés Ilona, Papp Melinda, Matta Lóránt, Arató Máté, Horváth Máté
Zenészek: Czéh Dániel, Komlóczi Zoltán m.v.

 

Amina különleges kislány. Szülei, a király és a királyné évek óta várták, hogy gyermekük szülessen, de nagyon meglepődtek, amikor megpillantották a lilahajú, komoly szemű újszülöttet.
A királyi család az idők hajnalán a jövőbe tekintés képességét kapta egy világbíró, hatalmas tündértől, és e tudás apáról fiúra száll. A leányutódra más sors vár…
Mese szülőkről, gyermekekről és bennünk rejlő erőkről, valahol az idő kanyargós útjain, Czéh Botond 5 éves kisfiú álma nyomán.

 

Az előadás helyszíne: Kós Lajos terem
Az előadás időtartama: 55 perc

Az előadás az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.


 

BÁBKÉSZÍTŐ FOGLALKOZÁSOK

  

Mit adhat egy bábelőadás?
Közös élményt gyerekeknek, szülőnek, nagyszülőnek és gyermeklelkű felnőttnek egyaránt. Nézőként együtt látunk megelevenedni egy történetet, amiről hazafelé menet vagy lefekvés előtt beszélgethetünk, amit tovább költhetünk, vagy aminek a mélyére áshatunk. Találkozunk olyan ötletekkel, amin elkerekedik a szemünk: „Hát ezt is meg lehet csinálni?!”. Fejünkben marad egy dal, amit délután séta közben vagy este dúdolhatunk, énekelhetünk. 

Mit kínál egy bábkészítő foglalkozás?
Valami hasonlót, már ami felnőttek és gyerekek közös bábos élményeit illeti. A közös tanulásnak, új dolgok felfedezésének, valamint a játékos alkotókedv megélésének lehetőségét. A foglalkozás végén megszületik egy báb, amit ha a kezünkbe veszünk, életre kel, és otthon, a játszótéren, esetleg az iskolában vagy az óvodában már a saját mesénk, történetünk hőse lehet.
Ezeken a foglalkozásokon a gyerekek többféle készsége fejleszthető: miközben új formák, technikák, illetve eszközök használatát mutatjuk, tanítjuk nekik, hagyjuk őket is kibontakozni, próbálkozni. Ehhez oda kell hajolni hozzájuk, le kell ülni melléjük és velük közösen felépíteni a bábot, úgy, hogy az ő kis kezük munkája is benne legyen. Különösen igaz ez a hétvégi alkalmakra. Nálunk olyan alkotásokat is lehet készíteni, amelyek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kínálnak kihívásokat, és ha ezt valóban együtt teszik a család tagjai, akkor máris elérkeztek, elérkeztünk a közös élmény öröméhez…