Hang Gábor- díj

 

Hang Gábor bábszínész (1962- 1998)

 

" A Hófehérke és a hét törpében ő volt mind a hét törpe. De ő volt a király, a királyfi, a szarvas, a vadász, a kutya, a lepke. A vásári bábosok hagyományait felevenítő előadásban mindössze hárman játszották el a mesét. Hang Gábor halmozta a szerepeket, kedvvel bújt egy produkción belül is több figura bőrébe. Így volt ez talán a legjelentősebb alakítássorozatában is, az ír rémmesék alapján keszült O'Kane és a holttest című produkcióban. Egyszerre volt vérfagyasztó és mulatságos, "élő" színészként és bábosként egyaránt remek volt.

A pécsi Bóbita Bábszínház tagjaként dolgozott 1984-től '92-ig, majd átigazolt a kecskeméti Cirókához, és '94-ben visszatért Pécsre. Játszott gyerekeknek és felnőtteknek, játszott minden bábtechnikával, marionettezni is tudott. Az esők ura és a szelek királynője című darabban- amelynek jó szokása szerint amúgy is ő volt a főszereplője- egy talicskát tolt a színpadra, és a talicskából rögvest színház kerekedett. Marionettekbe lehelt életet a fa tákolmányokon, istenként mozgatta őket, miközben jelen volt saját teljes lényével is, gesztusaival, mimikájával kísérte a saját játékát, vagy éppen ellenpontozta az eseményeket. A Séta az állatkertben című produkció óta közel állt hozzá a bohóc figurája, intellektuális, sokat töprengő bohóc volt maga is, kiváló büfészínész, ha olyan kedve volt, de gyakran magába mélyedő, hallgatag, visszahúzódó ember.

Nem illett hozzá a betegség. Harcolt is ellene keményen.

Egy utcaszínházi előadáson Luciferként szerepelt. Szövege szerint arról beszélt, hogy ideje van a születésnek, ideje a halálnak. Ekkor levette maszkját és a szemünkbe nézett. Ő már tudta, amit mi még elhessegettünk magunktól..."

(Bóta Gábor írása, Magyar Hírlap: Meghalt egy bábos)

 

Gábor emlékére hoztuk létre  ezt a díjat, melyet minden év februárjában, a születésnapjához legközelebbi szombaton, a társulat titkos szavazatai alapján adunk át egy "bóbitásnak".

 

Díjazottak:

2022.- Sramó Gábor
2020.- Illés Zoltán
2019.- Czéh Dániel
2018.- Eklics Dániel

2017.- Aranyosi Szilvia
2016.- Kalocsányi Gábor
2015.- Papp Melinda
2014.- Tiszperger Judit
2013.- Boglári Tamás
2012.- Matta Lóránt
2011.- Csizmadia Gabi
2010.- Bódiné Kövecses Anna
2009.- Nagy Kovács Géza
2008.- Illés Zoltán
2007.- Illés Ilona

2006.- Varga Péter